**1. Steven wants to put trim around the edge of a quilt that is 7 feet long by 6 feet wide. How much trim, in feet, does Steven need?**

A. 13

B. 14

C. 26

D. 28

E. 30

**2. A teacher graded the first 5 tests in a stack. She gave a 76, 80, 69 and 71 for the first four tests. If she gave an average grade of 74 for the five tests, what grade did she give the fifth test?**

F. 74

G. 75

H. 76

J. 77

K. 79

**3. Mary ate 1 2/3 cups of rice last week and 2 and 3/7 cups of rice this week. How much rice total did she eat in those two weeks?**

A. 3 5/10

B. 4 5/10

C. 3 2/21

D. 4 2/21

E. 5 2/21

**4. If 3x – 2 = 5x -14, then x equals:**

F. 3

G. 6

H. 9

J. 12

K. 14

**5. Mathilda’s new job comes with a salary increase of 8%. If she currently makes $64,000 per year, which of the following is closest to what she will earn per year at her new job?**

A. $69,000

B. $70,000

C. $71,000

D. $72,000

E. $76,000

**6. If David biked 10 miles in 4 hours and Mary biked three times as much in half the time, what was Mary’s average rate of speed?**

F. 5 mph

G. 10 mph

H. 15 mph

J. 20 mph

K. 25 mph

**7. The expression (4x – 3)(x + 2) is equivalent to**

A. 4x^{2} – x + 2

B. x – 6

C. 4x^{2} + 8x – 6

D. 4x^{2} + 5x – 6

E. 4x – 6

**8. |-4 | ^{2} + | -7 | – 2 =**

F. 21

G. 13

H. 7

J. 25

K. 17

# Answer Key

**1. The best answer is C.** For the trim to cover the entire perimeter of the quilt it would need to be 7 + 6 + 7 + 6 = 26 feet long.

**2. The best answer is F.** 74 x 5 = 370. 76 + 80 + 69 + 71 = 296. 370 – 296 = 74.

**3. The best answer is D.** 1 2/3 + 2 3/7 = 5/3 + 17/7 = 35/21 + 51/21 = 86/21 = 4 2/21

**4. The best answer is G.** If 3x – 2 = 5x – 14, then 2x = 12 so x = 6

**5. The best answer is A.** 8% of $64,000 = 8/100 x 64,000 = 5,120. Mathilda will be making $64,000 + $5120, or $69,120. This is closest to $69,000.

**6. The best answer is H.** If Mary biked three times as much as David, she biked 30 miles. She biked it in ½ of the time David biked in, or 2 hours. 30 miles in 2 hours is a rate of 15 mph.

**7. The best answer is D.** Remember to multiply out these equations using the order FOIL (first, outside, inside, last). Using this approach, we get 4x^{2}+ 8x – 3x – 6 or 4x^{2} + 5x – 6

**8. The best answer is F.** The absolute value of -4 squared is 16. The absolute value of -7 is 7. Therefore solve for the equation 16 + 7 – 2. The answer is 21.